Matched – Ally Condie

‘Matched’ is het eerste boek van een trilogie geschreven door Ally Condie. Ik kreeg dit boek als aanrader bij de bibliotheek en het heeft mij absoluut uit mijn leesdip getrokken.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oog van Cassia verteld, een meisje van 17 jaar die gematched wordt aan haar toekomstige man. Cassia woont binnen de ‘Unie’, een plek waar je een gelukkig leven kan leiden en alles voor je geregeld wordt. Het enige wat de inwoners hoeven te doen is werken en/of naar school gaan.

Op de dag dat Cassia gematched wordt heeft ze een ontzettend mooie groene jurk aan en wacht ze vol goede moed op haar match. Wanneer ze gematched wordt met haar beste vriend, Xander, kan haar geluk niet meer op, ze is ervan overtuigd dat ze een gelukkig leven kan leiden.

Dit veranderd echter op het moment dat er met haar microkaart gerommeld is en er in een keer een andere jongen dan Xander op haar beeldscherm verschijnt. De jongen die ik beeld komt is Ky, een jongen waar ze tot op heden niet veel aandacht aan had besteed, maar vanaf dat moment een stuk interessanter wordt. Echter is dit niet helemaal de bedoeling binnen de Unie, want dat is tegen de regels is.

Lukt het Cassia om op het rechte pad te blijven of zijn de gevoelens voor Ky te sterk.

”Het was niet zo makkelijk als het klinkt. Toen hij net bij de top was, rolde de steen terug naar beneden en moest hij opnieuw beginnen. Dat gebeurde iedere keer. De steen is nooit op de top blijven liggen. Hij moest hem eeuwig blijven voortduwen.”

Matched is een dystopie dat zich afspeelt in een bijzondere wereld, met ontzettend veel regels waar de burgers zich aan moeten houden. Dit boek vond ik ontzettend leuk om te lezen, maar zette mij ook wel aan het denken. Vooral over het feit dat een overheid zoveel macht kan hebben en je enorm beperkt wordt in wat je doet. Momenteel leven we in een ‘1,5 meter samenleving’ en wordt dit ook voor ons bepaald, echter begrijp ik hiervan de reden erg goed, maar het is wel een voorbeeld van het feit dat het op kleine schaal waarheid kan worden.

Cassia vond ik ook een enorm leuk personage, ze was jeugdig, maar tegelijkertijd werd ze ook snel volwassen gemaakt door de samenleving waarin ze leefde. Ook de constante innerlijke strijd over de twee jongens in haar leven was goed voelbaar.

De wereld waarin ze leefde vond ik ook erg fascinerend, maar ik kon me er niet direct een voorstelling van maken. Hier had ik wellicht nog meer verdieping in willen hebben, zodat het beeld in mijn hoofd minder vaag was. Ik ben door dit verhaal wel enorm verrast en heel benieuwd naar het vervolg.

Ally Condie

Ally Condie - Photos | Facebook

Ally Condie (1978) is geboren in Cedar City, Utah. Ze heeft gestudeerd aan de Brigham Young University voor docent Engels. Nu is Ally een schrijfster van Young Adult boeken. Haar boek ‘Matched’ was een wereldwijd succes en stond op nummer 1 in de ‘New York Times’. Matched is in verschillende talen uitgegeven.

Ranking ⭐️⭐️⭐️

Boekinformatie: 
Boek: Matched 
Schrijfster: Ally Condie 
Prijs: €17,95 
Blz.: 288
Verfilmd: Nee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s