Film Vs. Boek – Waar het licht is, Jennifer Niven

Een boek en een film waar ik beide erg naar uit heb gekeken en wat waren ze mooi. Ik heb eerst het boek gelezen en daar achteraan meteen de film gekeken. Ik weet niet of deze volgorde voor dit boek en deze film de handigste is, maar daarover later meer. Eerst een kleine samenvatting van het verhaal.

Waar het licht is

‘Waar het licht is’ is het verhaal van Theodore Finch (ook wel Finch genoemd) en Violet Merkey. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst op de klokkentoren bij school, waar ze beide op de richel staan met dezelfde gedachte; Hoe zou het voelen als ik naar beneden sprong? Ze springen niet en redden elkaar als het ware van de dood, sindsdien is Finch erg geïnteresseerd in Violet.

Wanneer er tijdens de aardrijkskundeles een project uitgevoerd moet worden en hiervoor tweetallen gevormd moeten worden grijpt Finch zijn kans. Hij zorgt ervoor dat Violet en hij een koppel vormen en gaan zo samen Indiana verkennen tijdens hun zogenoemde ‘Zwerftochten’.

Violet en Finch komen steeds nader tot elkaar en leren elkaar steeds beter kennen. Ook leren ze van elkaar dat ze beide geheimen meedragen die soms te pijnlijk zijn om naar buiten te brengen. De band tussen de twee wordt enorm versterkt door het leed dat ze met zich meedragen, maar is deze band sterk genoeg om alles te overwinnen?

De film

In de film loopt het verhaal ongeveer hetzelfde, maar zijn er wel een aantal verschillen met het boek. Zo begint de film niet op de richel van de klokkentoren bij school, maar op de richel van een brug in hun stad. Ook staan ze niet beide op de richel, maar in eerste instantie alleen Violet.

Ook heeft Violet in het boek nog een soort van een vriendje, maar in de film is dat niet zo. Er is wel een jongen die haar ‘beschermd’ tegen de buiten wereld als het ware, maar deze wordt niet zo sterk in beeld gebracht als in het boek.

Film vs. Boek

Ik vind het lastig om deze te vergelijken, omdat het beide ontzettend mooie verhalen zijn en ze ook grotendeels overeen komen. Ik heb eerst het boek gelezen en vervolgens de film gekeken en in die volgorde viel voor mij de film tegen, terwijl ook de film eigenlijk dezelfde boodschap brengt als het boek. In het boek wordt het verhaal veel gedetailleerder verteld en sommige details had ik wel graag gezien in de film. Nu was de film voor mij niet helemaal compleet.

Mijn aanrader is dan ook om eerst de film te kijken en vervolgens het boek te lezen, want ik denk dat het dan alleen maar beter wordt en het verhaal niet in het niet valt bij het boek. Het verhaal dat verteld wordt is een heel emotioneel en donker verhaal, maar door de manier waarop het gebracht wordt is het realistisch en mooi vond ik.

Rating: 
Boek:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 
Film:⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s