De kindertrein – Viola Ardone

‘De kindertrein’ is een bijzonder verhaal over een jongetje die opgroeit in armoede, maar de kans krijgt ook de andere kant van de wereld te ontdekken.

Amerigo is een jongen van zeven jaar die samen met zijn moeder in een arm gedeelte van Napels woont. Ze delen samen een mini-huisje waarin Amerigo geen plekje heeft voor zichzelf maar constant in één ruimte is met zijn mama Antonietta. Van weinig geld moeten ze zien te eten en te leven. In 1946, net nadat de oorlog voorbij is, wordt Amerigo meegegeven met de zogenoemde ‘Kindertrein’.

Amerigo en zijn vriend en vriendin, Tommasino en Mariuccia, hebben geen idee waar ze heen worden gebracht en zitten de hele treinreis in spanning. Ze hebben nieuwe kleren gekregen voordat ze in de trein stapte en wachten af waar ze naartoe gaan. Wanneer ze aankomen in Noord-Italië stopt de trein en worden ze naar een zaal gebracht. In de zaal wordt ieder kind opgehaald door echtparen, behalve Amerigo. Het blijkt dat het gezin waar hij naartoe zou gaan niet in staat is om voor hem te zorgen op dat moment en hij wordt onverwachts ondergebracht bij Derna, een mevrouw die niks weet van kinderen.

In de loop van het verhaal ontstaat er een bijzondere band tussen Derna en Amerigo. Ook de zus van Derna en haar man en kinderen worden heel belangrijk voor Amerigo. Maar hetgeen wat zijn leven een stuk rijker maakt is het verjaardagscadeau van zijn nieuwe papa, een viool. Amerigo leert spelen en droomt van een leven als muzikant. Deze droom lijkt echter ver weg op het moment dat hij weer terugkeert naar huis waar alles weer wordt zoals het was…

”Hoe groter de afstand wordt tot het leven van nu en ik dichter bij mijn vroegere leven kom, veranderen de gezichten van Derna, Rosa en Alcide in die van mijn mama Antonietta, Pachiochia en van Zandragliona. Tommasino heeft gelijk. We zijn nu in twee helften gesplitst.

‘De kindertrein’ is een soort verhaal dat ik nog nooit gelezen had. Een roman die zich afspeelt net na de tweede wereldoorlog. Het verhaal wordt geschreven vanuit het oogpunt van het zevenjarige jongetje Amerigo. Dit vond ik echter iets minder prettig lezen. De schrijfstijl vond ik het grootste gedeelte van het boek niet passen bij de gedachtegang van een zevenjarige. Er stonden moeilijker woorden in die een zevenjarige naar mijn mening niet kan weten. Ook de manier van schrijven vond ik niet altijd fijn lezen.

Het verhaal zelf vond ik echter wel mooi en ontroerend. Het is een verhaal dat je vasthoudt tot het eind en je de constante innerlijke strijd kan voelen. De keuzes die Amerigo moet maken op jonge leeftijd zijn enorm pijnlijk. Er is een constant dilemma bij wie hij het liefst is, bij zijn moeder of bij Derna in Noord-Italië.

Het is een roman met een bijzondere boodschap.

Viola Ardone

Viola Ardone (Napels, Italië, 1974) heeft Literatuurwetenschappen gestudeerd en werkte jarenlang in het uitgeversvak. Viola heeft meerdere romans geschreven in haar eigen taal, Italiaans, maar deze zijn nooit in het Nederlands vertaald. ‘De kindertrein’ is het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.

Ranking: ⭐️⭐️⭐️

Boekinformatie:
Boek:De kindertrein
Schrijfster: Viola Ardone
Prijs: €20.99
Blz.: 288
Verfilmd: Nee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s