Film VS. boek – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, Ransom Riggs

Een nieuwe serie op mijn blog, Film VS. boek, genaamd. Iedere eerste maandag van de maand zal er een nieuwe vergelijking online komen. Om te beginnen heb ik het boek en de film, ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’ uitgekozen. Een tijdje geleden las ik het eerste boek van deze serie en deze heeft mij blij verrast, waardoor ik ook erg nieuwsgierig werd naar het boek. Als eerste zal ik even vertellen waar het verhaal over gaat.

Het verhaal

Monsters, bijzondere kinderen, bijzondere opa. Jacob gelooft geen woord van wat zijn opa hem probeert wijs te maken over zijn jeugd. Hij zegt dat hij opgegroeid is in een weeshuis vol bijzondere kinderen. Onder andere een kind dat kan vliegen, een die onzichtbaar is, een die mensen en dieren tot leven kan wekken en een bijzonder meisje die vuur kan maken met haar handen.

Een sprookje vind Jacob, totdat zijn opa op een brute wijze wordt vermoord en het erop lijkt dat een monster met meerder tongen er verantwoordelijk voor is. Jacob verteld het zijn ouders, maar wordt voor gek verklaard. Monsters bestaan niet en hij is volgens zijn ouders te veel gaan geloven in de verhalen van zijn opa.

Echter vind zijn psycholoog dat het tijd is die waarheid of leugen onder ogen te zien en moedigt Jacob dan ook aan om op zoek te gaan naar het huis waar zijn opa gewoond heeft. Hij reist samen met zijn vader af naar een eiland in Engeland.

Op het eiland gaat Jacob op avontuur uit en komt erachter dat het huis waar zijn opa heeft gewoond wel bestaan heeft en dat geen leugen was. Maar de bijzondere kinderen uit zijn verhaal zijn nergens te bekennen. Totdat hij in een keer een schim van een meisje voorbij ziet schieten en hij erachteraan rent.

Wanneer hij haar helemaal gevolgd is komt hij uiteindelijk uit bij een voor hem onbekende wereld, maar op hetzelfde eiland. Zal het verhaal van zijn opa dan toch waar zijn? Zijn er mensen die nu nog leven en zijn opa in zijn jonge jaren gekend hebben?

Een bijzondere wereld

Het boek heeft mij enorm blij verrast. Ik had geen idee wat ik van het boek moest verwachten, omdat het een fantasie boek was. Ik lees normaal niks van de die genre, maar met dit boek kon ik niet stoppen, ik wilde weten hoe het verder zou gaan.

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt vond ik geweldig, de bijzondere kinderen en hun bijzondere krachten namen me volledig in beslag. Ik had me een volledig beeld geschetst in mijn hoofd en zag het huis met de kinderen helemaal voor me. Dit maakte ook dat ik de film in eerste instantie nog even niet wilde kijken, omdat het mijn eigen beeld zou kunnen verpesten. Gelukkig heeft het dit niet gedaan, omdat mijn wereld vrij veel overeen kwam met de wereld in de film.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het boek leuker vond dan de film, omdat ik me er volledig mijn eigen fantasie op los kon laten. Bij een film wordt deze fantasie al gauw voor je ingevuld. Dit neemt niet weg dat ik de film wel enorm vermakelijk vond en de goed in elkaar gezet was. Het verhaal was goed te volgen en de leuke details uit het boek kwamen terug in de film.

Voor de eventuele liefhebbers zou ik aanraden eerst het boek te lezen, zodat je je fantasie de vrije loop kan laten, maar de film is ook zeker een aanrader.

Rating
Boek: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Film: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s