Vastelaovend in Venlo

Vanaf het moment dat ik op deze aardbol rondloop tot op heden heb ik ieder jaar Vastelaovend (Carnaval) gevierd, in Venlo. Vastelaovend is het feest waar ik ieder jaar enorm naar uitkijk samen met de rest van mijn omgeving. Weken voordat het feest er is worden er al voorbereidingen getroffen en geknutseld aan de kostuums. Maar wat maakt de Vastelaovend in Venlo voor mij nu zo bijzonder, hieronder kan je het lezen.

Saamhorigheid

Met Vastelaovend gaat iedereen uit Venlo de stad in en komt het samen op de verschillende pleinen en in de kroegen. Iedereen die er is viert de traditie mee en heeft daar hetzelfde gevoel bij. Jong en oud viert het feest, wat het in mijn ogen ook zo bijzonder maakt. Dit geeft een enorm saamhorigheidsgevoel en dat verbind elkaar voor de drie dagen die er Vastelaovend wordt gevierd.

Muziek

Ook de muziek speelt een belangrijke rol tijdens de Vastelaovend. De liedjes die gezongen worden zijn (bijna) allemaal Venloosche liedjes en heel de stad kan ze meezingen. Er zitten verschillende liedjes tussen, zoals rustige nummers, maar ook swingende liedjes. Dit zorgt weer voor verbinding tussen de mensen wat ik altijd mooi vind om te zien.

Loslaten

‘Zet alle zörg netjes op ein kesje, heb toch maling aan d’n driét.’ Deze tekst geeft het eigenlijk al aan. Laat alles los voor die drie dagen is wat deze tekst wil zeggen en dat is ook wat er gebeurt met Vastelaovend. Drie dagen lang hoef je alleen maar te denken aan gezelligheid, muziek en drank, want ja dat is ook een onderdeel van de Vastelaovend. Dit is wat het voor mij ontzettend bijzonder maakt, het kunnen loslaten van veel zorgen die je normaal gesproken hebt, je hoeft echt even nergens aan te denken en de hele stad doet met je mee.

Vastelaovend is een erg bijzonder feest voor mij en voor vele anderen in mijn omgeving. Ik ben ermee opgegroeid en ben hier enorm dankbaar voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s