Reizen met diabetes

Het liefst pakte ik op dit moment mijn spullen en stapte ik in het vliegtuig naar een fijne bestemming. Helaas laat mijn bankrekening dit niet toe en afstuderen moet ook nog steeds gebeuren, maar dit maakt niet dat ik mijn droomreisjes op een rij kan zetten en na kan denken wat hiervoor nodig is.

Wanneer ik op reis ga zijn er natuurlijk financiële en organisatorische zaken waar ik net als ieder ander rekening mee moet houden. Helaas is er bij nog een extra puntje waar ik rekening mee moet houden en dat is mijn diabetes. Dit maakt voor mij soms ook dat ik moeilijk uit kan kijken naar een vakantie, omdat het veel stress met zich mee brengt om aan alle zaken te denken. De controlefreak komt dan in me naar boven en zorgt ervoor dat het voor mijn omgeving niet echt een ontspannend begin is van de vakantie. Hieronder vertel ik over de belangrijkste zaken waar ik rekening mee houdt als ik op vakantie ga.

Genoeg insuline

Het belangrijkste om mee te nemen op reis is toch wel mijn medicijnen. Voordat ik op vakantie ga zorg ik er dan ook voor dat ik voldoende kortwerkende en langwerkende insuline in huis heb om mee te nemen. Vaak zorg ik ervoor dat ik ongeveer het drie dubbele van mijn normale hoeveelheid meeneem, ja ik ben nogal een zenuwpees op dat gebied, want ik wil absoluut niet dat ik zonder kom te zitten. Ook neem ik mijn noodspuit altijd mee op vakantie, voor in de gevallen dat mijn suikerwaardes te hoog of te laag worden zodat ik buiten bewust zijn raak. Tip: zorg ervoor dat degene waarmee je samen reist weet hoe hij of zij de spuit moet gebruiken in geval van nood.

Medicatielijst en diabetespaspoort

Wat ook belangrijk is om niet te vergeten is mijn medicatielijst en diabetespaspoort. Deze kan gevraagd worden bij de douane en dien je dan ook te laten zien om je medicijnen mee te mogen nemen. Ik moet hier wel bij zeggen dat het mij nog nooit gevraagd is, omdat diabetes een vrij bekende ziekte is en de medicatie die erbij hoort ook herkenbaar is. Echter is het wel belangrijk ten alle tijden de lijst mee te hebben, mocht er toch naar gevraagd worden. Ook neem ik voor iedere reis een nieuwe lijst mee, want er kan altijd iets verandert zijn in de lijst.

Het weer en soort reis

Als ik eenmaal op reis ben moet ik altijd rekening houden met het weer en de soort reis. Is het weer warm of koud en ga ik veel bewegen of weinig. Tijdens warme vakanties zitten mijn suikerwaardes vaak hoog, dit heb ik overigens altijd met warm weer. Ik moet er dan rekening mee houden dat ik meer insuline nodig zal hebben dan normaal. Echter is de manier van reizen ook erg van invloed op mijn waardes, wordt het een actieve reis of een zon, zee, strand vakantie is de vraag die ik me altijd stel van tevoren.

Bij een rustige vakantie is het vanzelfsprekend dat ik meer insuline nodig heb dan bij een actieve vakantie. Al moet ik zeggen dat dit ook wel weer heel erg verschilt per vakantie en er vaak ook geen pijl op te trekken is wat mijn waardes doen, maar over het algemeen kan ik me vasthouden aan bovenstaande.

Op reis gaan is nog steeds wel een hobby van me, maar soms maakt mijn diabetes wel dat ik minder zin heb ik een luie vakantie. Ik weet dan van tevoren dat ik constant hoge waardes ga hebben waarvan ik niet bepaald vrolijk wordt, maar dat is hopelijk een kwestie van tijd en accepteren dat het die dagen even iets minder gaat.

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s