Wat ik eet als diabeet

De kerstdagen zijn voorbij en iedereen begint weer vol goede moed aan het nieuwe jaar. Zo heb ik mij ook voorgenomen om beter te gaan letten op mijn voeding, maar waar moet je nu rekening mee houden als diabeet? Hieronder vertel ik waar ik zoal rekening mee houdt en hoe ik de voeding aanpas op mijn levensstijl.

Wat de meeste mensen wel al weten is dat koolhydraten de belangrijkste voedingsstof is waar mensen met diabetes rekening mee moeten houden. Koolhydraten worden namelijk door het lichaam omgezet in suikers waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

Veel suikers, mag dat?

Ik denk dat dit een van de vragen is die het meeste hoor als ik over mijn diabetes praat. Dingen zoals snoep, taart, koekjes etc. zijn niet direct heel handig voor iemand met diabetes, maar dit betekend niet meteen dat ik het niet mag eten. In principe zou ik mijn hoeveelheid insuline aan kunnen passen op de koolhydraten die het eten bevat, maar dit neemt niet weg dat het slecht voor me is.

Eten zoals snoep en taart zit bomvol ‘snelle’ koolhydraten, dit houdt in dat het al vrij snel een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Wanneer je te veel van zulke pieken hebt kan dit voor complicaties op latere leeftijd zorgen, het is dus beter om ze te vermijden. Zelf hou ik niet van zoetigheid, dus eet ik het ook niet zo vaak, maar wanneer ik het eet merk ik wel dat het zorgt voor een enorme (suiker)dip achteraf.

Langzame koolhydraten

Vaak probeer ik erop te letten dat ik meer langzame koolhydraten binnenkrijg dan snelle. Voorbeelden hiervan zijn; bruin brood, volkoren crackers, Havermout, volkoren pasta etc. Nu is niet alles hiervan even gezond, maar het zorgt wel minder voor een piek in mijn bloedsuikerspiegel en hierdoor voel ik me automatisch beter. Ook zorgt het ervoor dat ik minder schommelingen heb wat weer beter is voor de rest van mijn lichaam.

Koolhydraatarm

Een aantal maaltijden per week probeer ik koolhydraatarm te eten. Dit pas ik meestal aan op de activiteiten die ik die dag ga doen. Wanneer ik weet dat ik ga sporten zorg ik ervoor dat ik iets met koolhydraten eet en wanneer ik niks actiefs op de planning heb eet ik meestal iets koolhydraatarms. Dit helpt mij enorm om mijn waardes stabiel te houden, want mijn suiker stijgt vrij veel wanneer ik veel koolhydraten eet en niks actiefs doe. Dit heeft ook te maken met mijn insulineschema die ingesteld is op een vrij actief leven, dus geldt niet voor iedereen.

Zoals je kunt lezen zijn er vrij veel dingen waar je rekening mee moet houden op het gebied van eten en dit is nog lang niet alles. Er zijn enorm veel factoren die invloed hebben op mijn waardes, maar dan zou het een heel lang en saai verhaal worden. Binnenkort deel ik met jullie mijn eetschema van een dag om nog iets meer inzicht te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s