Sporten en diabetes type 1

”Je kan er alles mee toch?’ ‘Als je maar genoeg sport dan hou je je waardes wel onder controle.”

Uitspraken als deze krijg ik regelmatig te horen, zowel van de onwetende mensen maar ook nog steeds van de mensen die weet hebben van de ziekte. Frustrerend kan dit dan wel eens zijn, want ja ik kan inderdaad sporten, maar of mijn waardes er nu perse beter van worden weet ik niet.

Momenteel sport in ongeveer vier keer in de week, 2 keer een handbaltraining, 1 keer een wedstrijd en (vaak) 1 keer fitness. In het begin van de competitie vond ik het ontzettend fijn om weer terug te zijn op het handbalveld na 4 jaar, maar langzaam beginnen er wat moeilijkheden naar de voorgrond te treden.

Zelf de controle

Tijdens het fitnessen gaat het 9 van de 10 keer wel goed met mijn suikerwaardes, waarom? Dit is simpelweg, omdat ik zelf kan bepalen wat ik doe en ik aanvoel wat mijn suiker aan kan en wat niet.

Tijdens een handbaltraining of wedstrijd is dit iets heel anders. Tijdens een training beweeg ik veel meer en ik kan me er moeilijk op voorbereiden. Het is dus een beetje gokken of het goed gaat met mijn suiker of niet. Laten we zeggen dat het een wonder is als ik een hele training volledig mee kan doen. Dit ligt meestal aan een lage suikerwaarde (onder de 4mmol/l), waardoor ik iets met suiker moet eten of drinken.

Maar ook als ik een hoge waarde (boven de 10 mmol/l) heb is trainen een hele opgaaf. Het kost me enorm veel energie om te bewegen, waardoor een training voor mij eigenlijk twee keer zo zwaar wordt. Als mijn waarde dan ook ‘normaal’ (tussen de 4 en 10 mmol/l) merk ik dat ik beter presteer, deze momenten probeer ik dan ook enorm te koesteren, omdat het me zoveel energie geeft om door te gaan!

Adrenaline en spanning

Dan heb ik je ook nog eens iedere zondag een wedstrijd. Ik vind wedstrijden spelen ontzettend leuk, maar het brengt wel de nodige spanning met zich mee. Voor een wedstrijd zorgt die spanning er dan ook vaak al voor dat ik omhoog schiet in mijn waardes en dit blijft door de adrenaline van de wedstrijd dan ook stijgen. Dit is enorm frustrerend, want je wil presteren tijdens een wedstrijd, je optimaal kunnen geven, maar met een suikerwaarde tussen de 20 en 30 is dit niet echt meer mogelijk.

Lieve woorden en gebaren

Nu is handbal een van de dingen die het liefst doe op dit moment en mijn team helpt mij ook ontzettend om door te zetten. Dit vind ik enorm belangrijk, mensen om me heen die vertrouwen in mij hebben en ook rekening houden met datgene wat minder gaat.

Kleine gebaren kunnen een mens zoveel gelukkiger maken en dat kleine zetje geven om toch door te gaan! Want hoe moeilijk en confronterend het af en toe ook is, sporten is zo ontzettend belangrijk en geeft mij tot nu toe nog steeds meer energie dan dat het me kost.

๐ŸŒธ ๐ŸŒธ ๐ŸŒธ ๐ŸŒธ ๐ŸŒธ ๐ŸŒธ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s