Diabetes type 1 in het kort

Diabetes mellitus type 1 (ook wel suikerziekte genoemd) is een auto-immuunziekte. Dat houdt in dat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Het is als het ware een aanval op het eigen lichaam. De aanleg hiervoor is vaak al vanaf de geboorte aanwezig, maar uit zich dan op een later moment. Echter was dit bij mij niet het geval, ik heb simpelweg domme pech gehad en per toeval de ziekte gekregen.

De cellen die insuline afgeven zitten in de alvleesklier, in groepen die de eilandjes van Langerhans worden genoemd. Op het moment dat het afweersysteem de cellen heeft vernietigd maakt het lichaam geen insuline meer aan en moet dit worden vervangen door een handmatige injectie.

Waar heb je insuline voor nodig

Wanneer je eet neem je bepaalde voedingsstoffen tot je. De belangrijkste voedingsstof waar rekening mee gehouden moet worden bij Diabetes zijn koolhydraten. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd wordt glucose uit de darm opgenomen en via de bloedbaan verder door het lichaam verspreid. De glucose wordt dan opgenomen in de lichaamscellen en als energiebron gebruikt. Insuline is de stof die de opname in de cellen mogelijk maakt.

Normaal gesproken is dit een natuurlijk proces, maar bij iemand met Diabetes type 1 niet. Iemand met Diabetes moet de insuline zelf toedienen op het moment dat het lichaam die nodig heeft. De momenten dat er insuline nodig is, is bij iedere maaltijd en bij koolhydraatrijke tussendoortjes. Dit wordt toegediend via een injectie of en een insulinepomp.

Hypo of hyper

Doordat iemand met Diabetes zelf de hoeveelheid insuline moet toedienen kunnen er situaties voorkomen waarbij er te veel of te weinig insuline toegediend wordt. In zulke situaties kan een hypo of een hyper ontstaan. Bij een hypo is de bloedglucosewaarde te laag (lager dan 4 mmol/l) en bij een hyper is de bloedglucosewaarde te hoog (hoger dan 10 mmol/l). Op de afbeelding die hieronder wordt weergegeven kan je zien welke symptomen er bij een hypo en een hyper horen.

Afbeeldingsresultaat voor hypo hyper

Deze symptomen zijn overigens niet voor iedereen hetzelfde, zo krijg ik bijvoorbeeld geen hoofdpijn bij een hypo en geen dorst bij een hyper.

Dit verhaaltje was in het kort wat Diabetes is en wat het nut is van insuline toedienen. In mijn verdere blogs zal ik verder ingaan op het omgaan met de ziekte en de eventuele gevolgen ervan.

Als je vragen hebt laat het weten in de reacties of je kunt het natuurlijk ook even op internet opzoeken, want er is genoeg informatie over de ziekte te vinden!

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s