De geur van groen – Pamela Sharon

‘’Van alle kleuren in de wereld is groen mijn favoriet.’’

Bijzondere wereld

Raven en May-Lin zijn al vanaf de basisschool beste vriendinnen. Niet het soort vriendschap die je normaal ziet tussen twee vriendinnen, maar een vriendschap waarin de één afhankelijk is van de ander in veel gevallen. In dit geval is Raven afhankelijk van May-Lin, omdat ze blind is. Ze hoort en ruikt alles, maar ziet niks. Vanaf het moment dat ze elkaar leerde kennen zijn ze onafscheidelijk en laat May-Lin haar wereld zien en voelen aan Raven.

Groen

‘’Van alle kleuren in de wereld is groen mijn favoriet.’’ De mening van Raven, een blind meisje die de kleuren niet daadwerkelijk kan zien, maar door geuren en smaken alles kan onderscheiden in kleuren. Raven weet niet hoe de kleuren eruitzien, maar ze weet dat de geur van vers gemaaid gras en het geluid van de krekels in haar tuin, groen zijn.

May-Lin en Raven zijn bijna dagelijks bij elkaar. Raven zegt weleens dat May-Lin voor haar naar de wereld kijkt. Ze vertelt tot in detail wat ze ziet en hoe Raven het zou kunnen zien.

Raven kan niet zonder May-Lin, want dat kan ze niks meer en zijn veilige uitstapjes niet meer gegarandeerd.

Deze gedachte blijkt ook helemaal niet van toepassing, tot het moment dat Raven een telefoontje krijgt van May-Lins moeder. May-Lin krijgt een ongeluk en Ravens wereld stort in. Hoe moet het nu verder? Haar paar ogen worden zo bij haar weggerukt en ze zal nooit meer de wereld kunnen zien zoals May-Lin haar liet zien.

Tot het moment dat ze een jongen ontmoet die ze blijkbaar al eerder letterlijk tegen het lijf is gelopen is er geen hoop meer voor Raven. Maar zal deze jongen haar uit haar isolement kunnen halen en de taken over kunnen nemen die May-Lin destijds uitvoerde?

De wereld van Raven

Wat een ontzettend bijzonder boek was dit. Een boek zoals iknog nooit heb gelezen en me ook helemaal niets bij kon voorstellen. Het boek is verteld vanuit het oog van Raven die vanaf haar geboorte blind is. Het isontzettend goed beschreven hoe iemand dat blind is dingen beleefd.

Het boek is zo geschreven dat ik eigenlijk ook weinig voorme zag en alleen de aanrakingen en geuren kon voorstellen. Raven gaat door hetleven door af te gaan op gevoel en geur van een mens. Ook de stemmen zijn erg belangrijk in dit verhaal. Het is voelbaar hoe onbegrepen Raven zich af en toe voelt, maar ook hoe dapper ze is en ze zich weer oppakt na een zware tijd van eenzaamheid.

Ik voelde meteen een connectie met Raven en bewonderde de vriendschap met May-Lin heel erg. Een vriendschap die nooit gelijk zou worden, maar waarbij beide meiden van elkaar accepteerde hoe ze waren.

Een boek om nooit te vergeten en een absolute aanrader!

Ranking: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s