Anne – Hans Faber

”Best gek om te zien dat papa en mama elkaar tijdens de zoektocht weer knuffelden,’ zei hij later. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst zag.’ Dat had Anne toch mooi voor elkaar gekregen.’

De vermissing

De meeste mensen kennen helaas het verschrikkelijke verhaal van Anne Faber. Een meisje die ging fietste en nooit meer thuis aankwam.

Anne Faber verdween op een vrijdag avond in september nadat ze was gaan fietsen. Anne maakte vaker fietstochten en legde hierbij aardig lange afstanden af. Ze was van plan niet al te lang te gaan fietsen, maar was wel voorbereid op het weer dat naderde. Een flinke regenbui naderde Utrecht en omstreken.

De avond dat ze terug naar huis zou moeten zijn gefietst is ze nooit thuis aangekomen. Haar vriend maakte zich als eerst zorgen en daarna volgde al gauw de rest van de familie. Binnen no-time was de familie druk aan het bellen en zoeken naar Anne. Waar zou ze kunnen zijn?

De zoektocht

Elze en Wim (de ouders van Anne) voelde al snel aan dat het wel eens foute boel zou kunnen zijn, omdat het niks voor Anne was om zomaar te verdwijnen. Binnen een paar uur waren er vrienden en familie ingelicht en deze hadden allemaal al het werk uit handen laten valen om eigenhandig te zoeken naar Anne.

Dagenlang werd er gezocht naar Anne. Het werd perfect georganiseerd door alle vrienden en familie en er werd een sterke samenwerking gestart. 13 dagen heeft de zoektocht geduurd voordat het lichaam van de vermiste vrouw werd gevonden op een volledig afgelegen plek.

Wat nu

Toen de zoektocht volledig afgerond was leken de familie en vrienden pas te beseffen wat Anne was overkomen. Er was een dader die verteld had waar Anne’s stoffelijk overschot lag en Anne was gevonden. Een vermoeidheid die was ontstaan door dagenlang in spanning te leven sloeg in.

Er wachtte hen een lange nasleep en enorm verwerkingsproces. Het afscheid was genomen van Anne en het leven stond weer voor de deur.

In het laatste deel van het boek wordt verteld hoe familieleden, vrienden en collega’s hiermee omgaan. Hoe slachtofferhulp Nederland hen heeft kunnen helpen om dit trauma enigszins te verwerken.

Verdriet, dankbaarheid en steun

Met deze drie woorden wil ik het boek samenvatten. Het verhaal dat iedereen kent en waarmee iedereen mee heeft geleefd is verteld vanuit een andere kant dan de media. Het boek wordt verteld door de oom van Anne Faber, Hans Faber. Dit maakt dat het boek heel persoonlijk is en ik me vereerd voelde dat ik een kijkje mocht nemen in het verhaal van de familie.

In het verhaal wordt ook gezegd dat het lijkt of iedereen Anne kent, dat Anne van iedereen is. Eerlijk gezegd na alle nieuwsberichten toen voelde dat ook enigszins zo. Iedereen maakte zich zorgen om Anne. En iedereen vroeg zich af hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren.

In het boek wordt ook heel mooi en duidelijk de kanten van de ouders en de familie en vrienden verteld. Eigenlijk hadden zij precies dezelfde vragen en wilde ze alles uitzoeken totdat ze antwoorden hadden.

Het boek is opgedeeld in drie stukken; de vermissing, het afscheid en de nasleep. Deze drie hoofdstukken laten op zulke mooie wijze zien hoeveel kracht een familie kan hebben en hoeveel liefde mensen in zich hebben.

Ik vond dit boek ontzettend heftig om te lezen, maar ook heel mooi. Het liet andere kanten van de zoektocht zien en vooral ook mooie kanten en dankbaarheid. Want dat is waar het uiteindelijk om draait bij deze familie, liefde en dankbaarheid, dat is voelbaar in het hele boek! Ik heb het boek gelezen met een lach en een traan

Ranking: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s