Zomervacht – Jaap Robben

‘Lucien is niet te straffen!

Jawel dat is hij wel, hij hoort nu bij ons’

Inhoud

Brian woont met zijn vader op een terrein met caravans en loodsen. Het is geen plek voor kinderen, zoals de verhuurder zegt, maar toch wonen Brian en zijn vader er al enige tijd. Sinds dat Brians vader en moeder uit elkaar zijn wonen ze er met z’n tweetjes.

Echter is er ook nog een ander familielid, de broer van Brian, Lucien. Lucien is niet zomaar een jongen en woont ook bij geen van zijn ouders thuis. Hij woont in een instelling, omdat hij een beperking heeft vanaf zijn geboorte.

Wanneer de instelling gerenoveerd moet worden vraagt de eigenaar van de instelling of Lucien een tijdje thuis kan wonen bij zijn vader. Moeder is op huwelijksreis met haar huidige man en kan dus niet voor Lucien zorgen. Vader wil ook niet dat hij bij hem in huis komt, want een caravan is veel te klein om met z’n drietjes te wonen, totdat het woord vergoeding valt.

Het geld kan hij hard gebruiken en neemt tegen wil en dank zijn eigen zoon in huis. Lucien heeft hulp nodig bij ongeveer alle dagelijkse behoeftes, maar zijn vader is nooit thuis. Alles komt dus aan op Brian. De veertienjarige Brian heeft geen idee hoe hij met zijn broer om moet gaan.

Toch ontstaat er in de loop van de tijd een band, ze krijgen een band die niet te vergelijken is met andere broers.

Mijn mening

Een boek als deze had ik nog nooit gelezen. Het is eigenlijk een triest verhaal en heeft allerlei haken en ogen. Het familieleven van de hoofdpersonages is armoedig en verdrietig vond ik.

In het begin kon ik niet echt een klik vinden met de personages in het boek, omdat ik me niet kon inleven in de gedachtegangen. Ik kon me er wel iets bij voorstellen hoe ze dachten en hoe ze in bepaalde situaties handelden.

Wat me raakte in het verhaal was dat Brian voor zijn broer moest zorgen en zijn vader het niets uit leek te maken dat zijn veertienjarige zoon voor zijn beperkte broer moest zorgen. Ik vond het vrij heftig om dat te lezen, maar weet helaas dat dit in sommige gezinnen de werkelijkheid is.

Uiteindelijk krijgen Brian en Lucien een bijzondere band met elkaar en lijkt er een hechte relatie te ontstaan. Je merkt dat Lucien Brian meer gaat vertrouwen en dit werkt mee in de band. Ook geeft Brian niet op en dat sprak mij enorm aan.

Hoe je in het boek kan lezen dat vertrouwen een basis is van een relatie vond ik heel mooi.

Ranking: ⭐️⭐️⭐️

Het boek: Zomervacht

Schrijver: Jaap Robben

Uitgeverij: De Geus

Genre: Literatuur & Roman

 

 

Een gedachte over “Zomervacht – Jaap Robben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s