Film VS. boek – Vals Mel Wallis de Vries

IN DIT ARTIKEL KAN HET ZIJN DAT ER KLEINE SPOILERS WORDEN GEGEVEN VAN DE FILM EN HET BOEK.

Het boek

Pippa, Feline, Kim en Abby zijn vriendinnen en wonen alle vier in Amsterdam. In de kerstvakantie gaan ze op vakantie naar een huisje in de Ardennen met z’n vieren. Binnen deze vriendinnengroep zijn een aantal verhoudingen die verschillen van elkaar. Zo kunnen Feline en Pippa het niet goed met elkaar vinden, is Kim beste vriendinnen met Abby, maar veranderd dit in de loop van de vakantie en is Pippa iemand die niet aardig is tegen haar vriendinnen, behalve tegen Abby.

Deze verhoudingen zorgen regelmatig voor spanningen onderling en dus ook in het huisje. Wanneer ze een avond een aantal jongens hebben uitgenodigd verdwijnt Kim aan het einde van de avond. Eerder op die avond hadden Kim en Abby nog ruzie gehad over het feit dat Abby ging studeren met Pippa in Aix.

img_0130

Kim heeft de meiden een smsje gestuurd met het bericht dat ze met de jongens mee terug is gegaan naar Amsterdam. De overgebleven meiden trekken zich er weinig van aan en gaan door met vakantie vieren in het huisje met z’n drieën. Dit gaat goed tot het moment dat Pippa het dagboekje van Feline vindt. Feline voelde zich buitengesloten door Pippa en Abby en schreef dit allemaal op in haar dagboekje. Pippa wil Feline hiermee chanteren, omdat ze Feline nog geld verschuldigd is.

Feline voelt dat ze zichzelf niet meer in bedwang kan houden en slaat Pippa in haar gezicht en loopt vervolgens de deur uit. De dag erna is Feline nog weg en maken Pippa en Abby zich toch zorgen, maar kunnen geen kant op. De benzine is uit de auto gelaten en ze hebben geen reserve brandstof. De angst slaat pas echt toe wanneer ze de sjaal van Feline vinden met de tekst; ‘Jullie gaan eraan!’ Erop.

De film

Pippa, Feline, Kim en Abby gaan samen een weekend weg naar de Ardennen. Het weekend begint gezellig, maar de verhoudingen tussen de vriendinnen is voelbaar gespannen. Onderweg komen ze een groep jongens tegen die logeren in een huisje verderop. In een impuls besluit Pippa ze uit te nodigen voor die avond. Met tegenzin stemmen de rest van de meiden mee in.

Wanneer Abby ervoor kiest om samen met Pippa op een kamer te slapen begint bij Kim de irritatie. Ze is het totaal niet eens met het manipulatieve gedrag van Pippa tegenover Abby.

Die avond komen de jongens die ze eerder ontmoet hebben langs en wordt er veel gefeest en gedronken. Ze zijn allemaal los, totdat Kim opgesloten wordt op de wc. De paniek slaat toe bij Kim en het wordt alleen maar erger wanneer Feline verdwijnt.

Gedurende de tijd dat Feline weg is komen er geheimen aan het licht en Kim weet op dat moment zeker dat er iets gebeurd is met Feline. Wanneer Feline niet gevonden wordt en ze ook niet bij de jongens blijkt te zijn slaat de paniek toe bij alle drie. Waar is ze en wie heeft het op hen voorzien?

Mijn mening

Ik vond de boek en de film allebei erg goed en ze hebben mij beide aan het denken gezet. Tot het einde wist ik niet wie voor de verdwijningen had gezorgd en vraag bleef hangen of de meiden nog leefde of niet.

Wat ik echter wel erg teleurstellend vond, was dat het boek en de film naar mijn mening weinig met elkaar overeenkwamen. De setting en de meiden kwamen overeen met elkaar, maar de loop van het verhaal niet. Ook was het einde totaal anders en dat vond ik zelf wel jammer.

Als ik de film en het boek los van elkaar zou zien dan vind ik ze beide erg goed, maar als boekverfilming was het voor mij een tegenvaller.

Al met al was de film erg spannend en vond ik dit ook uniek vergeleken met andere films voor jongeren. Ik zat af en toe even met mijn handen voor mijn ogen, omdat het dan te lang stil was of er een spannend muziekje kwam.

Nogmaals vond ik ze los van elkaar allebei erg goed en ik zou ze dan ook zeker aanraden om te gaan lezen en kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s