Valse Salie – Roos Boum

Kroniek van een verscheurde jeugd.  

Inhoud

Diana en Art zijn getrouwd en wonen samen in een flat. Art heeft een enorme kinderwens, maar Diana ziet dat absoluut niet zitten. Ze raakt plotseling toch zwanger, maar wil afzien van het kind. Ze wil dat niemand weet dat ze eigenlijk zelf geen kind wil en kiest ervoor zichzelf zo hard te slaan in haar buik totdat ze een miskraam krijgt.snapseed-21

Wanneer Diana nog een keer zwanger blijkt te zijn, lukt het niet om voor nog een miskraam te zorgen. Ze krijgt ongewenst een dochtertje en noemt haar Rosalinde.

Diana kan het na de bevalling niet opbrengen om voor ‘het kind’ te zorgen. ‘Het kind’ is haar benaming van Rosalinde. Ze wil haar niet zien en al helemaal niet voor haar zorgen.

Op het moment dat Diana met Rosalinde naar de huisarts moet voor de gebruikelijke inentingen merkt ze iets op, ze krijgt aandacht van de arts. Vanaf dat moment besluit ze om vaker naar de huisarts te gaan. Bij ieder griepje of verkoudheid staat ze op de stoep voor advies van de arts.

Het gaat van kwaad tot erger, Diana is in staat om tot het uiterste te gaan om de aandacht te krijgen. Wanneer Diana haar kind tegen de kachel aan laat vallen is het kwaad al geschied. Rosalinde moet met haar brandwonden naar het ziekenhuis, maar Diana verzorgt haar liever zelf thuis. Daarop volgen weer eindeloze complimentjes van de artsen over de verzorging.

Vanaf dat moment houdt ze Rosalinde steeds vaker thuis en zoekt ze in de boeken naar mogelijke ziektes die haar dochter zou kunnen hebben. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit, dit is hoe de jeugd van Rosalinde eruitzag.

Zelfs als ze ouder wordt blijft Rosalinde onder de hoede van haar moeder. Het duurt tientallen jaren voordat Rosalinde erachter komt dat haar moeder lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy.

Mijn mening

Dit boek heeft mij geraakt van begin tot eind. Ik heb al veel verhalen gelezen over kinderen met een verscheurde jeugd, maar dit is een verhaal op zich. Het syndroom van Münchhausen by proxy valt onder de norm kindermishandeling.

Het syndroom Münchhausen by proxy zorgt ervoor dat iemand een ziekelijke behoefte heeft aan aandacht, vaak van medisch personeel. Hiervoor wordt bij een slachtoffer een ziekte bedacht, veroorzaakt of aangebracht. Dit gebeurt om vervolgens artsen en medisch personeel opzettelijk te kunnen misleiden, waardoor het slachtoffer voor niks voor behandeld en zij de aandacht op kunnen eisen van de artsen.

snapseed-22

Ik vond dat dit verhaal heel goed in kaart bracht wat het deed met het kind zelf. Het kind was in dit geval slachtoffer van haar moeder. Roos verteld haar verhaal en vertelt dit op een neutrale en open manier.

Uit het verhaal kan ik opmaken dat Roos een doorzetter is en ten alle tijden toch loyaal blijft aan haar moeder. Ze probeert ondanks haar moeder toch zichzelf te vinden in de puberteit en wil toch de dingen doen die haar leeftijdsgenootjes ook doen. Ze zet zich hier enorm voor in, maar kan het niet helpen dat haar moeder haar hierin remt.

Haar sterke persoonlijkheid voelde ik het hele verhaal lang. Ze probeert te ontdekken waar het gedrag van haar moeder vandaan komt, maar kan dit niet plaatsen. Ook werd ze enorm gepest en buitengesloten op school en op de manege, maar ze hield zich sterk. Het raakte mij dan ook enorm dat haar moeder dit zolang heeft door kunnen zetten, zonder dat iemand in de omgeving ingreep of het doorhad.

Ik hoop dat dit boek ook een eyeopener kan zijn voor mensen om anders te leren kijken naar de wereld en naar mensen. sommige dingen zijn van de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn, maar er kunnen wel bepaalde signalen zijn.

Het belangrijkste wat ik uit dit verhaal heb gehaald is; heb elkaar lief dat is het minste wat je kan doen!

Ranking: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het boek: Valse salie

Schrijver: Roos Boum 

Uitgeverij: Scrivare 

Genre: Waargebeurd

Een gedachte over “Valse Salie – Roos Boum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s