Rood kontje – Luc Deskamps

Ik kwam dit boek tegen in de bibliotheek op de tafel; ‘toppers onder jongeren’. De titel en de cover van het boek sprak mij meteen aan. Het had iets geheimzinnigs en verried nog niks van de inhoud van het boek.

Inhoud

Yana is een meisje die op de middelbare school zit en door een groepje meiden gepest wordt. Het groepje meiden bestaat uit drie meiden waarvan één iemand de aanstichter is, Annelies. Annelies is erop uit om constant een aanleiding te vinden om Yana voor de groep voorschut te zetten.

Wanneer Yana op een ochtend op school komt en op haar stoel gaat zitten voelt ze iets nats bij haar billen, maar ze vertikt het om de pestende meiden hun pleziertje te geven en blijft dus zitten. Wanneer de docent haar naar voren vraagt moet ze wel opstaan. Ze komt tot de conclusie dat er ketchup op haar broek zit waardoor het lijkt dat ze ongesteld is en doorgelekt is. Vanaf dat moment komt ze niet meer van de bijnaam ‘Roodkontje’ af.

Yana houdt een dagboek bij waarin ze al haar gebeurtenissen en gedachten opschrijft. De gedachtes die ze heeft hebben vooral betrekking op haar leven dat ze liever niet meer wil leven en de mensen die haar het plezier ontnemen.

Wanneer Yana voor de zoveelste keer de dupe wordt van pesterijen in de klas merkt en docent het op en stuurt ze Yana naar de leerlingenbegeleider van de school. Daar wordt ze warm ontvangen door de begeleider. Yana voelt zich al gauw vertrouwd bij hem en verteld haar verhaal zo gedetailleerd mogelijk. Na de opvolgende gebeurtenissen wil Yana niet meer gezien worden met de leerlingenbegeleider en besluit hij het meisje bij hem thuis uit te nodigen.

De band wordt steeds intiemer en de onzekere en kwetsbare Yana raakt steeds meer in de ban van hem.

1538412391774.jpg

Mijn mening

Een boek over pesten vind ik altijd gevoelig, het is een gevoelig onderwerp wat naar mijn mening op de juiste manier onder de aandacht gebracht moet worden.

Dit boek vond ik wat dat betreft tegenvallen, omdat het naar mijn mening te beknopt beschreven wordt. Het boek is voor jongeren van 13 jaar en ouder, maar ik vind dat je ook voor jongeren van 13 jaar dit onderwerp iets uitgebreider kan beschrijven.

De pesterijen worden goed beschreven, maar de gedachten in het dagboek hadden naar mijn mening iets uitgebreider gemogen.

Al met al denk ik wel dat het juist doordat het een dun boekje is en beknopt geschreven je deze doelgroep wel het makkelijkst bereikt. Jongeren houden vaak niet van veel bladzijdes en willen graag snel resultaat zien. Het onderwerp is ook iets wat enorm aansluit bij deze doelgroep, omdat het helaas nog steeds altijd voorkomt en vooral met het gebruik van sociale media is het moeilijk te controleren.

Ranking:

⭐️⭐️⭐️

Een gedachte over “Rood kontje – Luc Deskamps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s